Bingospel i Sverige

Första gången bingo eller bingospel nämndes i Sverige var hösten år 1961, då idrottsklubben Gunnarstorps IF ville hitta ett nytt sätt för att dryga ut klubbkassan. Idag, snart 50 år senare finns uppemot 100 bingohallar i Sverige som tillsammans genererar miljardbelopp i nettobehållning och sysselsätter närmare en halv miljon människor med bingospel regelbundet.

Svenska bingohallar

Samtliga bingohallar har ideella föreningar som förmånstagare och drivs oftast av mindre eller större serviceföretag som består av flera föreningar och, eller enskilda näringsidkare. De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet där ett av de viktigaste kriterierna för att medverka är att de har en omfattande ungdomsverksamhet och medlemmar i åldrarna 7 och 20 år.

Många bingohallar har varit direkt avgörande för idrottsklubbars överlevnad i en tid av nedskärningar och besparingsåtgärder, då de statliga och kommunala bidragen inte räckt till.

Lotteritillstånd

Det är länsstyrelsen som utfärdar lotteritillstånd, de bestämmer vilka föreningar som får vara förmånstagare för hallarnas bingospel och inte, samt sköter kontrollen och godkänner nya avtal. Tillsammans med lotteriinspektionen håller de total uppsikt över allt inom bingo spel såväl hallar och utrustning som arrangörer.

Bingospelet

Bingobrickorna som används är tryckta i ett fåtal noggrant utvalda tryckerier. Efter tillverkning registreras brickorna i länsstyrelsens databas med uppgifter om vilken bingohall som fått respektive bricka.

Själva bingospelet är även det helt datoriserat och bingonumren dras automatiskt via en slumpgenerator. Alla uppgifter lagras i länsstyrelsens databas som sedan kontrolleras noggrant. Även slumpgeneratorn kontrolleras regelbundet.

Internetbingo

Någonting som har blivit mycket stort och uppmärksammat i världen av bingo spel är internetbingo, även kallat onlinebingo eller nätbingo. Det är utformat på samma sätt som vanligt bingospel, med samma säkerhet och länsstyrelsens säkra kontroller.

Enda skillnaden är att du spelar hemifrån, framför din dator via en nätbingohall. Det fungerar på det sättet att du registrerar dig på en av de nätbingosajter som finns, skapar ett konto och börjar spela. Vid eventuell vinst utbetalas den till ditt personliga nätbingokonto i form av ett större eller mindre penningbelopp.

Nätbingo

Vid nätbingo sitter du kanske ensam och spelar, rent fysiskt. Men i alla nätbingohallar finns det möjlighet att chatta direkt med de andra spelarna, här kan ni prata om spelet, utbyta erfarenheter eller bara skryta om er vinst.

Chattrum

Dessa chattrum finns till för att främja känslan av gemenskap kring bingospelet och för att öka samspelet mellan spelarna. På dessa chattrum kan du även hitta så kallade chattmoderatorer.

Dessa är utvalda speciellt av bingosajten där deras jobb är att skapa en god och trevlig stämning i chattrummet genom att föra en dialog med onlinespelarna. Chattmoderatorerna brukar ibland även dela ut så kallade chattvinster till de spelare som är aktiva i chattrummet.

Bingospel Online

Att spela bingo på nätet är väldigt roligt. Det är enkelt att komma igång och börja spela, det tar bara ett par minuter att registrera sig på en bingosajt och köpa brickor.

Därefter kan du lugnt luta dig tillbaka och förväntansfullt sitta och vänta på att nummer efter nummer kommer upp på skärmen och automatiskt markeras på din eller dina köpta bingobrickor.

Det du allra först måste börja med om du vill pröva på att spela bingo online är att välja en bingohall på Internet. Det finns en hel uppsjö att välja mellan. Oavsett om du vill spela på en helt ny bingosajt eller en som har funnits med jättelänge så finns det alltid många alternativ som passar fint.

Bingosidor

Som ny spelare har du en jättebra fördel, eftersom de flesta bingosidor på nätet erbjuder nya spelare att få testa att spela bingo gratis. Det går till så att de erbjuder nya spelare en välkomstbonus. Den brukar vanligtvis vara mellan trettio och femtio kronor.

Denna bonus kan du spela för på bingosidan. Det enda du behöver göra är att registrera ett spelkonto hos den aktuella bingohallen. Det gör du enkelt över nätet, genom att fylla i dina personuppgifter samt önskat användarnamn och lösenord.

Spela bingo

Därefter är det bara att börja spela. Den stora fördelen med möjligheten att spela bingo gratis är att du kan testa dig fram hos olika bingosajter på nätet innan du slutligen bestämmer dig för vilken sida du vill börja spela på för riktiga pengar.

Att tänka på medan du testar olika bingosajter är exempelvis hur användarvänlig sidan är, hur bra och snabb support de har ifall du behöver råd eller hjälp, om sidan har många spelare online och om sajten känns pålitlig och stabil.

Spelkonto Bingosida

När du har spelat ett tag och testat olika sidor så har du förmodligen hittat en sida som du fastnat för. Förmodligen har du också blivit lockad att pröva på att spela för riktiga pengar och behöver då överföra pengar från ditt vanliga bankkonto till dig spelkonto hos bingosidan.

De flesta sajter erbjuder överföring via kreditkort, Internetbank eller genom en fristående mellanhand, som Neteller. Många bingohallar erbjuder insättningsbonus till nya kunder. Det innebär att du får en

Bonus på bingospel

bonus första gången du gör en insättning till ditt spelkonto. Till exempel kanske du får 100 % bonus på din första insättning, vilket innebär att du får lika mycket som du sätter in. Sätter du in 100 kronor så har du alltså 200 kronor att spela för.

Att spela bingo online är mycket enkelt. De flesta bingohallar erbjuder dig att du kan spela direkt i webbläsaren istället för att vara tvungen att ladda hem en speciell bingoklient. Många bingosidor är idag på svenska, så det är enkelt att förstå regler och funktioner.

Enkelt att spela bingo

Bingo är ett väldigt enkelt, men också ett väldigt roligt spel. För att spela bingo använder du dig av en bingobricka. Den har fem gånger fem rutor, alltså fem lodräta rader och fem vågräta rader. Varje ruta innehåller ett nummer mellan 1 och 75.

Överst på brickan står bokstäverna B-I-N-G-O. När alla spelare har köpt brickor så startar spelet. En bingoutropare ropar ut nummer, till exempel B-9 eller O-74. Ibland används namn för att tydliggöra, till exempel Bertil-4 och Gustav-53.

B I N G O

Om du har numret på din bricka ska du kryssa över det. Den spelare som först har fått fem kryss i rad får bingo och vinner. När du spelar kan du välja automarkering till brickorna och då är det bara att luta sig tillbaka och hoppas på en vinst.

Det finns flera olika varianter av bingo och det finns även andra slags småspel att spela medan du väntar på att nästa spelomgång ska starta. Det brukar även finnas möjlighet att chatta med dina motspelare.

Utbetalning till ditt spelkonto

Om du har turen att vinna så sker en utbetalning direkt till ditt bankkonto, Paynova, eller annan e-plånbok. Ett tips är att klicka runt och noga utforska bingosajten för att lära dig alla funktioner och tricks.

Många bingosajter har chattvärdar. Det innebär att det finns tjejer och killar som är inloggade under vissa tider, framförallt de tidpunkter under dagen då flest spelare är inloggade. Dessa personer kan du fråga om råd om du har några frågor eller funderingar.

De ansvarar även för att hålla lite ordning i chatten och för att skapa trivsel i chatten. De brukar ofta försöka få igång diskussioner och samtal i chatten. Men inte nog med det, de erbjuder också ofta små roliga chattspel.

Det är korta spel som kan spelas medan bingospelet pågår. Exempel på chattspel är bland annat Sänka Skepp eller Sju Rätt.

Bingospel på nätet

Som du ser så är bingo på nätet riktigt enkelt och väldigt roligt. Det är lätt att komma igång och spela. Det går snabbt och smidigt att bli medlem på en bingosida, att göra sin första insättning och köpa sina första brickor. Sedan är det bara att hålla tummarna för att just du ska vinna. Det är turen som avgör.